Hvis du kommer i en økonomisk vanskelig situasjon med mye gjeld og inkasso, vil du på et tidspunkt trolig støte på begrepet livsoppholdssats.
Denne satsen brukes når du har lønnstrekk eller får en offentlig gjeldsordning for å beregne hvor mye av inntekten din som skal gå til å betale ned gjelden.
Livsoppholdssatsen skal dekke alle vanlige kostnader unntatt bolig. For eksempel mat, strøm, månedskort, fritidsaktiviteter og legebesøk innenfor normalen. I tillegg har du rett til å sette av penger til en nøktern bolig, samt til livsopphold for de man har lovbestemt forsørgelsesplikt for.
Hvis du har samvær med barn som du ikke har daglig omsorg for, er det egne satser.
Disse deles igjen inn i ulike samværsklasser. Se her for en oversikt over egne livsoppholdssatser or barn og over de ulike samværsklassene:
https://www.regjeringen.no/no/tema/forbruker/gjeldsordning/livsoppholdssatser/id691824/
Livsoppholdssatsen er ikke en stønad du får utbetalt. Det er penger du har rett til å holde tilbake av det du tjener, for å dekke nødvendige utgifter til å leve og bo. Det som eventuelt blir igjen, skal brukes til å betale gjeld.
Ekstraordinære utgifter
I noen tilfeller kan du argumentere for å sette av mer penger før du betaler gjeld. For eksempel hvis du:
- Har ekstra høye strømutgifter
- Er avhengig av medisiner som ikke dekkes av det offentlige
- Er avhengig av bil
Har du ekstraordinære utgifter, må disse dokumenteres og forklares ovenfor namsmannen, og kan resultere i at du får beholde en større del av inntekten din.
Satsene har ikke tilbakevirkende kraft. Det betyr at hvis du allerede har fått lønnstrekk eller gjeldsordning, er det satsen fra den tiden trekket eller gjeldsordningen startet som gjelder frem til lønnstrekket er ferdig eller gjeldsordningen er gjennomført.
Merk også at dette ikke er de samme satsene for livsopphold som for eksempel ved økonomisk sosialhjelp.